تور یزد
آب و هوای شهر یزد
شهرستان یزد در درهای خشک و پهناور بین کوههای شیرکوه و خرانق واقع شدهاست. این شهرستان از سوی شمال به شهرستانهای میبد و اردکان از خاور به شهرستانهای اردکان و بافق، از باختر به استان اصفهان و از جنوب به شهرستان تفت، ابرکوه و مهریز محدود میشود. میانگین بلندی شهرستان یزد از سطح دریا ۱۲۰۰ متر است.
قرار گرفتن در بخش مرکزی فلات ایران در برگیرنده نا مناسبترین عوامل طبیعی چیره بر فلات مرکزی ایران نیز است. بارش اندک همراه با تبخیر شدید، دور بودن از دریا، نزدیکی با کویر خشک و پهناور نمک، رطوبت نسبی کم همراه با گرمای بسیار، از عواملی هستند، که یزد را به گونه یکی از خشکترین مناطق ایران درآورده است. گذشته از آن، در این منطقه نوسان شدید درجه حرارت نیز وجود دارد.
بناها و مکانهای تاریخی
شهر یزد یکی از تاریخی ترین شهر های ایران است و به همین دلیل در این شهر آثار بسیار زیادی قرار دارد
در زیر به بررسی چند مکان تاریخی یزد می پردازیم
- بادگیر باغ دولتآباد
- آب انبار رستم گیو
- باغ جهانی پهلوان پور(مهریز)
- بازار خان
- بازار زرگری
- بازارچه پنجه علی
- بازار قیصریه
- بازار علاقبندی
- بازار کاشیگری
- بازار چیت سازی
- بازار مسجد ملااسماعیل
- بازار افشار
- بازار حاجی قنبر
- بازار محمد علی خان
- بازار جعفرخان
- بازار صدری (شاهزاده فاضل)
- بازار دروازه مهریز
- بازار مسگری
- بازار نخود بریزی
- خانه کلاهدوزها(موزه آب یزد)
- میدان امیرچخماق یزد
- میدان امیرچخماق
- میدان خان
- میدان بعثت
- میدان قلعه
- میدان امیرچقماق
- میدان وقت و ساعت
و بسیاری مکان های دیگر که در این مقاله نمی گنجد
بازار خان
بازار خان مربوط به دوره قاجار است و در یزد، محله لب خندق، خیابان قیام واقع شده و این اثر در تاریخ ۹ اردیبهشت ۱۳۸۲ با شمارهٔ ثبت ۸۵۴۴ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
بازار محمد علی خان
بازار محمد علی خان مربوط به اوایل دوره قاجار است و در یزد، خیابان امام خمینی، چهار راه شهدا واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۷ اسفند ۱۳۸۱ با شمارهٔ ثبت ۷۷۸۷ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
میدان امیر چقماق
مسجد امیر چقماق که در تاریخهای یزد به نام مسجد جامع نو یا مسجد دهوک نیز خوانده شدهاست در دوره تیموری به همت امیرجلالالدین چقماق شامی حاکم یزد از امراء و سرداران و مقرب درگاه شاهرخ و همسرش ستی فاطمه خاتون احداث شدهاست. این مسجد در سال ۸۴۱ هـ. ق به پایان رسید. از حیث زیبایی، وسعت، اهمیت و اعتبار بعد از مسجد جامع شهر قرار دارد.
معماری یزد
معماری قدیم یزد
مشخصترین وجهه شهر، معماری خاص کویری آن است. بادگیرها، منارهها و گنبدها مشخصترین جنبه ظاهری معماری شهر است. در این معماری از بادگیر برای گرفتن جریان باد و خنک کردن فضای ساختمان به کار میرفتهاست.
بافت و ساخت معماری ویژهٔ منطقهٔ یزد از بارزترین نمونههای معماری خاص اقلیمهای گرم و خشک در جهان است. تناسب آن با نیازها و شرایط اقلیمی- فرهنگی مردم منطقه، گذشته از زیبایی خاص این معماری، از ویژگیهای آن است. در مرکز هر محله معمولاً حمام، بازارچه، آب انبار، مسجد، حسینیه، لرد، کارگاههای کوچک، جوی آب (برای دسترسی به قنات) قرار دارد که بسیاری از این امکانات هنوز پابرجا هستند.
معماری جدید یزد
ایجاد گذرگاههای جدید غیر هم سطح همچون میدانهای امام حسین (ع)، شهدای محراب، معلم، شهید باهنر و گذرگاه تازه تأسیس میدان مهدیه همچنین ایجاد مجموعه تجاری جدید مثل آریا و پردیس سینمایی تک در صفائیه یزد و مجتمع تجاری، تفریحی ستاره در میدان آزادی (باغ ملی) و مجتمع در حال ساخت بازار بزرگ شهر در منطقه صفائیه میتوان اشاره کرد. ایجاد مجتمعهای مسکونی در مناطق مختلف از جمله صفائیه (مجتمع شقایق، هادی، فرهنگ و…)و شهرک رزمندگان.