وبلاگ

کویر ریگ جن

ریگ جن منطقه‌ای کویری و دارای تپه‌های ماسه‌ای (تلماسه) در کویر مرکزی ایران است. در حال حاضر در این منطقه هیچ علائمی از حیات دیده نمی‌شودو وسعتی برابر با 3800 کیلومترمربع دارد. این منطقه به دلیل وسعت زیاد و نداشتن چشمه یا چاه آب در گذشته محل عبور کاروان‌ها نبود. این منطقه که از آن به عنوان مثلث برمودای ایران هم یاد می‌شود، ازگذشته‌ی دور تاکنون دست مایه‌ی داستان‌های ترسناک عامیانه بوده است، که بدون شک این مورد به ناشناخته بودن آن باز می‌گردد. فرو رفتن در گل و لجن در ریگ جن، شاید یکی از خطرناک‌ترین اتفاقاتی باشد که ممکن است گریبان گیر مسافران ناوارد شود و آنها را به کام مرگ بکشاند.

کویر ریگ جن سمنانویژگی های کویر ریگ جن

زیر بنای ریگ جن یک دشت فرسایش یافته است که در حال حاضر تپه های ماسه ای برخان و تپه های ماسه ای هرمی (قورد) آن را اشغال کرده است. تمام ریگ جن دارای رسوبات نمکی فراوان می باشد که عمده رسوبات و مواد فرسایشی آن از دامنه های فرسایش یافته البرز شکل گرفته است. وجود باد غالب از سمت غرب به شرق باعث شده است که تپه در قسمت شرقی دارای شیبی بسیار تند و در قسمت های غربی دارای شیب ملایمتری باشند. همین عامل باعث شده است که عبور از ریگ جن با وسایل نقلیه از سمت شرق به غرب بسیار دشوار و در پاره ای از موارد غیر ممکن باشد.

تاریخچه سفر به ریگ جن

در سال ۱۹۰۰ سون هدین، کویرنورد سوئدی از حاشیه غربی و جنوبی ریگ جن عبور کرد. او بعدها در کتاب کویرهای ایران به طور مفصل دربارهٔ ریگ جن نوشت. در سال ۱۹۳۰ آلفونس گابریل از جنوب ریگ جن گذشت.

دسترسی محلی کویر ریگ جن

کویر ریگ جن در جنوب غربی و غرب دشت کویر، جنوب سمنان، جنوب شرق گرمسار، شرق منطقه حفاظت‌شده کویر، شمال انارک و غرب جندق قرار گرفته است.

0
13 آبان, 1396

قلعه کلات اهرم

قلعه کلات اهرم یکی از قلعه‌های تاریخی منطقه‌است، و به زائر خضرخان تنگستانی منسوب است. این قلعه مربوط به اواخر دوره قاجار است.

تاریخچه قلعه کلات اهرم

تاریخچه ساخت این بنا به دوره حیات زائر خضر خان اهرمی ملقب به امیر اسلام حاکم منطقه تنگستان که در اواخر عهد قاجاریه می زیسته مربوط می شود، در جریان جنگ جهانی اول به عنوان پایگاه مجاهدین و مبارزین ضد استعماری و محل درگیری مبارزان جنوب با متجاوزین انگلیسی بوده است و جای اصابت گلوله توپ بر برج غربی آن هنوز هم باقی مانده‌است. همچنین در همین قلعه اسرای انگلیسی نگهداری می‌شده‌اند.

معماری قلعه کلات اهرم

مساحت کلی قلعه ۳۴۰۰ متر مربع می باشد. قلعه مشتمل بر چهار برج و بارو و قلعه میانی است و دارای تأسیسات خصوصی برای ساکنین قلعه می‌باشد . مصالح ساختمان قلعه از خشت خام و گل ساخته شده‌است.

دسترسی محلی قلعه کلات اهرم

قلعه کلات در اهرم، بر فراز تپه‌ای در شمال غربی شهر واقع شده است.

0
13 آبان, 1396

کلیسای مسروپ مقدس (اراک)

کلیسای مسروپ مقدس مربوط به دوره قاجار است. در سنگ نبشته بالای سر در ورودی این بنا به زبان ارمنی آمده است:

کلیسای مسروپ مقدس در زمان خود و با همیاری ارمنی‌های کزاز (شازند)، کمره هفت جامپلق و بور به سال ۱۹۱۴ میلادی ساخته شده است.کلیسای مسروپ مفدس (اراک)

بخش های مختلف کلیسای مسروپ مقدس

این بنا در یک محوطه بزرگ ساخته شده است و دارای چهار ساختمان مدرسه ،تالار اجتماعات ،منزل کشیش و کلیسا است . ساختمان اصلی نیز از سه بخش مردم نشین، محراب و دو اتاق کناری در نزدیکی محراب تشکیل شده است. علاوه بر آن ،در سمت جنوب غربی حیاط با ساخت و نصب یک چلیپای بزرگ ،نماد شهدای ارامنه در طول تاریخ مانند شهدای ارامنه در جنگ تحمیلی را گرامی داشته اند .

دسترسی محلی کلیسای مسروپ مقدس

کلیسای مسروپ در اراک، خیابان شهید چمران (نیسانیان) واقع شده است.

0
13 آبان, 1396

قلعه قمچقای

قلعه قمچقای یکی از بناهای تاریخی و باستانی استان کردستان است. با توجه به مصالح به‌كار رفته در قلعه، بنای اولیه آن را به دوران پيش از ميلاد (دوره مانایی و ماد) مربوط می‌دانند.

همچنین بر اساس بررسی‌های بعمل آمده توسط کارشناسانی چون دکتر رضا مرادی غیاث آبادی و دکتر محمود کردوانی، مشخص شده است که بنای اولیه این قلعه باشکوه به سده‌های ۲۱ تا ۲۵ قبل از میلا بازمی‌گردد و این به این معنا است که قلعه قمچقای بیجار بیش از ۴۰۰۰ سال قدمت دارد. گواه این امر وجود کتیبه‌ای در نزدیکی این قلعه است که به خطی نیمه تصویری (هیراتیک) نوشته شده است، و با توجه به این امر که اولین واضعان خط سومریان بوده‌اند، تصور می‌شود که قلعه و کتیبه قمچقای در اصل متعلق به سومریان بوده است.

موقعیت جغرافیایی قلعه قمچقای

موقعيت جغرافيايي اين منطقه از هيبت و عظمت خاصي برخوردار است از يك سو به دره‌اي مشرف است كه در قديم به دره شاهان شهرت داشت و تيغه‌هاي بلند و هولناك اين كوه با پرتگاه‌هاي بلند، بالا رفتن از آن و رسيدن به دژ را بسيار دشوار مي‌كند از سوي ديگراين قلعه از جنوب غربي، جنوب شرقي و شرق به پرتگاهي ديگر مشرف است. از این رو، ایجاد استحکامات برای این قلعه لازم نبوده است، اما در سمت شمال که پشته ارتفاع کمتری دارد ساخت دیوار برای دفاع از قلعه ضروری بوده است.

ارتفاع دیواره های این قلعه به ۲۰۰ متر می رسد و تنها راه ارتباطی قلعه با خارج، گذرگاه باریکی است که با دست ساخته شده است و یک نفر به دشواری می‌تواند از آن بگذرد.

دسترسی محلی قلعه قمچقای

قلعه قمچقای در چند کیلومتری روستایی به همین نام و روی یکی از کوه‌های بلند منطقه قرار دارد. روستاي قم‌چقای، از توابع بخش كرانی شهرستان بيجار در استان کردستان، در فاصلۀ 45 كيلومتری شمال شهر بيجار و 197 كيلومتری سنندج قرار دارد.

0
13 آبان, 1396

کاروانسرای قوشه

کاروانسرای قوشه از بناهای مهم جاده قدیم ری به خراسان است که در دوره صفویه ساخته شده است.

کاروانسرای قوشه دامغانمعماری کاروانسرای قوشه

سبک معماری آن چهار ایوانی است و از خارج به شکل مربع و از داخل به صورت هشت ضلعی است که در مقابل کاروانسرا نیز آب انباری برای تأمین آب مورد نیاز مسافران ساخته شده است. کاروانسرا ی قوشه از گچ و آجر  ساخته شده و مدخل آن رو به مشرق است و طاقی در وسط مدخل زده اند که به منزله چهار سوق یک طرف بداخل و یک طرف بخارج و دو طرف دیگر به طویله هایی میرود که پشت حجرات کاروانسرا ساخته اند.

دسترسی محلی کاروانسرای قوشه

کاروانسرای قوشه در روستای قوشه از توابع دهستان تویه دروار بخش امیرآباد در 38 کیلومتری جنوب غربی دامغان در مسیر جاده دامغان- سمنان قرار دارد.

0
13 آبان, 1396