وبلاگ

شهر حریره

شهر حریره با قدمت 800 ساله بازمانده شهر پیشین کیش است و در میانه کرانه شمالی جزیره قرار دارد. این شهر به نام بانویی به اسم "حریره" که زمانی ملکه این شهر بوده، نامگذاری شده است.

زمان رونق یا دوران طلایی شهر حریره کیش از قرن چهارم تا اوایل قرن دهم هجری قمری بوده‌است. وسعت این شهر باستانی ۱۲۰ هکتار است. محوطه باستانی حریره، براساس نتایج کاوشهای باستان‌شناسی انجام شده تا امروز، از مجموعه ساحلی و عمارت اعیانی ، حمام، مسجد تاریخی ، کارگاه شیشه گری و قنات‌های قدیمی تشکیل یافته‌است.

حریره از جاذبه‌های کم‌نظیر جزیره کیش است که روزگاری بندر مهم و مرکز ارتباطی میان هند و چین با ایران و اروپا بوده و امروزه بقایای آن بصورت پشته‌های خاکی بزرگ بجا مانده است.

انتخاب این بخش از جزیره برای ایجاد شهر حریره طبیعی‌ترین و معقول‌ترین انتخاب بوده است. به این دلیل که ساحل صخره‌ای مرتفع آن از سطح دریا تقریبا 10 متر بلندتر است و وجود 3 خلیج و دماغه که نقش بندرگاه طبیعی دارد و همچنین دریای نسبتاً آرام‌تری از دیگر کرانه‌ها و سواحل جزیره خود عامل شکل‌گیری شهر در ساحل شمالی شده است.

0
13 آبان, 1396

شهر بلقیس

محدوده شهر تاریخی بلقیس که درواقع اسفراین کهن محسوب می‌شود قدمتی حدود چهار هزار سال دارد و وسعتی بیش از ۱۸۰ هکتار دارد. بیشتر آنچه که اکنون در این شهر تاریخی باقی مانده، آثار و بقایایی است که به دوره صفوی نسبت می دهند، اما شواهد و یافته های جدید تاریخی حاکی از آن است که دیرینگی شهر تاریخی بلقیس در شهرستان اسفراین به قرن دوم اسلامی می رسد.

شهر بلقیس اسفراینطبق یافته های باستان شناختی قدیمی ترین استقرار در این شهر تاریخی که تاکنون شناسایی شده مربوط به اواخردوره ساسانی – صدر اسلام است و زندگی در آن تا پایان دوره صفوی به طور مداوم جریان داشته است و بالاخره این شهردر اواخر دوران طهماسب دوم و ابتدای حکومت نادر یعنی در سال ۱۱۳۱ هـ. ق توسط افاغنه کاملاویران و در هم کوبیده شد.

معماری شهر بلقیس

این مجموعه‌ی تاریخی شامل بقایای یک ارگ و خندق‌های اطراف آن، برج و بارو، منار تپه، کوره سفالگری، آب‌ انبار، بازار، کاروانسرا، یخدان و گورستان است. سالم­ترین و همچنین برجسته­ترین اثری که بر بقایای شهر بلقیس برجای مانده است ارگی است که دارای ۲۹ برج به ارتفاع حدود ۱۱ متر است و جزو بزرگ­ترین قلعه­های باستانی ایران می باشد که دارای سازه بزرگ خشتی و چینه ای است و دارای وسعتی حدود ۵۱ هزار مترمربع است و همچنین در اطراف ارگ یک خندق وسیع وجود دارد که نفوذ ناپذیری قلعه را دشوارتر میساخته است.

می گویند ارگ بلقیس اسفراین پس از ارگ بم دومین بنای گلی ایران است که بر اساس اصول معماری ساسانی ساخته شده و مهم ترین مصالح به کار رفته در آن خشت و گل است.

دسترسی محلی شهر بلقیس

شهر بلقیس در ۳ کیلومتری جنوب غربی شهر اسفراین در استان خراسان شمالی قرار گرفته است.

0
13 آبان, 1396

رباط زردان

رباط زردان که به کاروانسرای شاه عباسی نیز معروف است، مربوط به دوره صفوی - دوره سلجوقی است و در روستای زردان واقع شده است. روستای زردان با قرار گرفتن در مسیر جاده ابریشم در زمان گذشته مکان مناسبی برای حمل و نقل کالا بود که وجود باراندازهای بزرگ به جای مانده همه حکایت از این امر دارد.

رباط زردان زیرکوهتاریخچه رباط زردان

معماری کنونی بنا منسوب به دوره صفویه است ولی بقایای سفالینه‌های متعلق به دوره‌های پیش از آن که از درون دیوارها و منطقهٔ اطراف رباط یافته شده است قدمت بنا را تا دوره سلجوقی وایلخانی تأیید می‌کند. این رباط توسط استاد و معمار ازبک بر خرابه‌های آتشکده زرتشت بنا شده است و در گذشته در مسیر فرعی جاده ابریشم وراه ارتباطی کاروانیان تجاری بوده که در مسیر هرات به شهرهای مرکزی ایران دررفت وآمد بوده‌اند.

معماری رباط زردان

این بنا با نقشه چهارضلعی دارای ورودی، هشتی، صحن و اتاقها و تالارهای اطراف صحن می‌باشد. حیاط کاروانسرا در مرکز آن واقع شده و چهار طرف آن اتاقهای سکونت کاروانیان و محل نگهداری احشام قرار دارد. در چهار گوشه بنا نیم برجهایی به منظور نگهبانی وجود داشته. ﻣﺼﺎﻟﺢ ﺑﮑﺎﺭ ﺭﻓﺘﻪ ﺩﺭ ﺳﺎﺧﺖ ﺍﯾﻦ ﺑﻨﺎ ﺷﺎﻣﻞ ﺁﺟﺮ ﻭ ﺳﻨﮓ ﺍﺳﺖ.

بر اساس شواهد در زمان قاجاریه ساخت و سازهایی در بنا انجام شده و شکل معماری رباط را به قلعهٔ دفاعی بدل نموده که از آن جمله می‌توان به ساخت چهار برج در چهار گوشه خارجی رباط اشاره کرد.

دسترسی محلی رباط زردان

رباط زردان در جنوب روستای زردان از توابع بخش زهان شهرستان زیرکوه قرار دارد. زوستای زردان درفاصله ۶۵ کیلومتری مرکز شهرستان و در ۱۸ کیلومتری بخش زهان در دهستان افین قرار دارد.

0
13 آبان, 1396

چهل ستون اصفهان

کاخ چهل ستون یکی از مکان های دیدنی و تاریخی استان اصفهان و نمونه ای از یک باغ سلطنتی بوده که در دوران صفویه احداث شده است.

تالار مرکزی کاخ که اختصاص به میهمانان خارجی و شخصیت‌های کشورهای دیگر داشت حاوی نقاشی‌هایی است که وقایع تاریخی دوران‌های مختلف را بیان می‌دارند. این سالن با شکوه که بر گنبدی منقوش استوار است با لچکی‌های رنگارنگ و طرح‌های طلایی و شفاف از شاهکارهای هنری آن عصر محسوب می‌شوند.

از این بنا علاوه بر کاخ چهل ستون، با نام های باغ چهل ستون یا باغ موزه چهل ستون نیز یاد می شود.

تاریخچه ساخت چهل ستون

کاخ چهل ستون را با شکل فعلی شاه‌عباس کبیر در سال ۱۵۰۷ هجری قمری طرح انداخته و در وسط آن عمارتی به شکل کلاه فرنگی با اطاق‌های کوچک در اطراف آن احداث کرده است که با شروع سلطنت شاه‌عباس دوم عمارت مزبور توسعه داده شد و تالار آیینه، تالار ۱۸ ستون، دو اتاق بزرگ شمالی و جنوبی تالار آینه، حوض بزرگ مقابل تالار، ایوان های طرفین سالن پادشاهی و آینه کاری و کاشی کاری دیوارها و سقف ها افزوده شد.

ویژگی های چهل ستون

انعکاس ستونهای بیست‌گانه تالارهای کاخ چهلستون در حوض مقابل کاخ، مفهوم چهلستون را بیان می‌کند. علاوه بر آن عدد چهل در ایران قدیم کثرت و تعدد را می‌رساند و وجه تسمیه عمارت مزبور به چهلستون می‌تواند به علت تعدد زیاد ستونهای این کاخ نیز باشد.

تزیینات عالی طلا کاری سالن پادشاهی و اتاقهای طرفین تالار آئینه و تابلوهای بزرگ نقاشی تالار پادشاهی که شاهان صفوی را به شرح زیر نشان می‌دهد:

  • شاه عباس یکم در پذیرایی از ولی محمدخان فرمانروای ترکستان
  • شاه اسماعیل یکم در جنگ چالدران
  • شاه تهماسب یکم در پذیرایی از همایون پادشاه هندوستان
  • شاه اسماعیل یکم در جنگ با شیبک خان ازبک (نبرد مرو)
  • شاه عباس دوم در پذیرایی از ندرمحمد خان امیر ترکستان در سلسله اشترخانیان
  • نادرشاه افشار در جنگ کرنال تابلوی بزرگی که در سلطنت وی شده‌است.

شیرهای سنگی چهارگوشه حوض مرکزی تالار و ازاره‌های مرمری منقش اطراف که معرف صنعت حجاری در عهد صفویه است.

ستونهای عظیم تالارهای ۲۰ ستون و تالار آینه که هر یک از آنها تنه یک درخت چنار است.

تندیس‌های چهارگانه در گوشه‌های استخر باغ، آناهیتا ایزدبانوی آب‌ها هستند.

چهل ستون اصفهاندسترسی محلی چهل ستون

کاخ چهل ستون در خیابان استانداری اصفهان واقع شده است.

0
13 آبان, 1396

چشمه دمکش

این چشمه در زیر درخت کهنسالی از گونه افرا واقع شده که از داخل گودال بزرگی که در زیر آن وجود دارد، آب به صورت گردابی بیرون می ریزد و آمدن آب چشمه دم به دم است یعنی گاهی چند ساعت و حتی چند روز خشک است و آبی ندارد و گاهی هم چند روز به طور مستمر آب دارد. قبل از اینکه آب بالا بیاید دو نسیم خنک در فاصله چنددقیقه می وزد که اهالی متوجه بالاآمدن آب می شوند.

به گفته اهالی محل گاهی ۴۸ ساعت هم آبی در چشمه دمکش دیده نمی شود ولی گاهی در یک روز ۵ الی ۶ بار آب چشمه بالا آمده و دوباره خشک می شود و این بالاآمدن آب گاهی ۶۰ اینچ آب به ارمغان می آورد.

تاکنون محققان زیادی برای کشف اسرار این چشمه به آنجا سفرکرده و هرکدام نظریات مختلفی ارائه داده اند. برخی این خاصیت را جزر و مد چشمه می دانند. لازم به ذکر است که آب این چشمه برای دفع سنگ کلیه و جبران کمبود آهن بسیار مفید و سودمند می باشد.

چشمه دمکش رودسردسترسی محلی چشمه دمکش

در منتهی الیه شرقی استان گیلان و در شهرستان رودسر و بعد ازگذشتن از مناظر زیبا به سمت چابکسر حدود ۵ الی ۶ کیلومتری بخش چابکسر، در منطقه ای بسیار زیبا در روستای فکجور ارشیان واقع شده است. این روستا از جنوب به سلسله جبال البرز، از شمال به روستای کرات محله، از غرب به میش سرا و از شرق به کبوتر آبکش ختم می شود. برای رسیدن به این روستا باید از جاده ای بسیار زیبا با پیچ و خم زیاد و انبوه درختان روبرو شویم.

0
13 آبان, 1396